آب مروارید یکی از بارزترین علائم ابتلا به آب مروارید، کاهش قابلتوجه قدرت بینایی در انجام فعالیتهای روزمره است.
به طور کلی، این کاهش بینایی به آرامی و طی چند سال ایجاد میشود، ولی گاهی نیز به سرعت پیشرفت میکند و مشخص میشود. همچنین در حالت پیشرفت آبمروارید، رنگ مردمک به جای سیاه به خاکستری یا شیری متمایل میشود. در مراحل پیشرفته بیماری نیز ممکن است قدرت بینایی فرد تنها تا حد درک نور کاهش یابد.
آب مروارید (کاتاراکت) به تیره شدن و کدورت عدسی چشم که باعث تاری دید می شود میگویند .
شایع ترین نوع آن وابسته به سن است که در اکثر افراد بالای ۶۵ سال هستند،اینحالت ناشی از کاهش درجه شفافیت عدسی طی افزایش سن می باشد .
سرعت پیشرفت در افراد دیابتی و یا بیمارانی که در حال مصرف کورتون هستند بیشتر از افراد عادی است .
در بیماری آب مروارید عدسی چشم که به طور معمول روشن و شفاف است ابری و کدر شده، که باعث کاهش دید و یا در موارد حاد از دست دادن بینایی میشود. در درمان آب مروارید مراجعه به دکتر چشم پزشک ضرورت دارد. در صورتی که مشکل بینایی شما با عینک یا لنز قابل اصلاح شدن نباشد، برای درمان به عمل جراحی آب مروارید نیاز خواهید داشت. جراحی آب مروارید شامل برداشتن لنز طبیعی چشم و جایگزینی آن با یک لنز مصنوعی میشود.
انواع آب مروارید:
۱ -وابسته به سن
۲-ناشی از مصرف داروها و بیماری ها
۳-تروماتیک (به دنبال ضربه)
۴-مادرزادی
علایم :
تاری دید ،حساسیت به نور (در شب)،دیدن هاله ها در اطراف چراغ ها ،دوبینی ،افزایش نزدیک بینی
تشخیص و درمان اب مروارید:
بعد از مراجعه بیمار به چشم پزشک و جویا شدن علت افزایش تاری دید،باید ابتدا سایر عللی که میتواند موجب تاری دید میشود ،از جمله عیوب انکساری ،مشکلات قرنیه و شبکیه ،آب مروارید تشخیص داده میشود و تنها راه درمان آن نیز جراحی آب مروارید به روش فیکو می باشد .در صورت پیشرفت آب مروارید و تاخیر بیش از حد جراحی ،میتواند منجر به آب سیاه شود که میتواند آسیب غیر قابل جبران در بینایی ایجاد کند
انواع جراحی آب مروارید
دو نوع جراحی آب مروارید وجود دارد: جراحی آب مروارید برش کوچک و عمل جراحی اکسترا کپسولار
جراحی آب مروارید برش کوچک
جراحی آب مروارید برش کوچک (SICS) رایجتر از دو عمل دیگر است. SICS شامل ایجاد یک برش ریز در داخل قرنیه است که خارجیترین لایه چشم است. قرنیه، قسمت گنبدی شکل چشم است که در جلوی عدسی قرار دارد.
سپس جراح، یک پروب را از طریق برش به داخل قرنیه وارد میکند. این کاوشگر یا پروب از امواج اولتراسوند برای شکستن عدسی استفاده میکند تا جراح بتواند آن را در قطعات کوچک، از چشم خارج کند. چشم پزشکان این فرآیند را روش جراحی فیکو مینامند.
جراح، کپسول عدسی که همان غشای خارجی نازکی است که عدسی را میپوشاند، را در جای خود قرار میدهد و یک عدسی مصنوعی جدید را درون آن میگذارد. به طور معمول برش درون قرنیه، نیازی به بخیه ندارد.
در برخی موارد ممکن است فرد به دلیل سایر مشکلات چشمی نتواند از عدسی مصنوعی استفاده کند. در برخی موارد گذاشتن لنزهای تماسی یا عینک میتواند مشکلات بینایی را اصلاح کند.
جراحی اکسترا کپسولار
جراحی اکسترا کپسولار شامل ایجاد یک برش بزرگ در داخل قرنیه میشود. این برش بزرگ، به جراح اجازه میدهد تا عدسی را به صورت یک تکه کامل خارج کند. در این روش نیز مانند عمل SICS ، جراحان کپسول لنز را برای پشتیبانی از عدسی مصنوعی جدید، در جای خود قرار میدهند.
جراحان معمولاً این نوع از جراحی را زمانی انجام میدهند که امواج التراسوند در عمل فیکو، قادر به شکستن نقاط غیر شفاف عدسی نباشد.
در حین عمل جراحی باید انتظار چه چیزی را داشت؟
قبل از جراحی، تیم مقدماتی تمام اطلاعات نهایی درباره سابقه پزشکی فرد و خود عمل جراحی را فراهم میکنند. پس از آماده شدن بیمار، جراح عمل جراحی را آغاز میکند.
در حین عمل جراحی، فرد باید انتظار موارد زیر را داشته باشد:
- پزشک معمولاً برای آرامش بیمار به او دارو میدهد.
- ممکن است پزشک از قطره بیحسی چشم یا تزریق ماده بیحسی برای بیحس کردن چشم بیمار استفاده کند.
- فرد در حین عمل، هوشیار و بیدار باقی میماند و ممکن است روشنایی و سایر حرکات را ببیند (با این حال قادر به دیدن آن چه که جراح انجام میدهد، نیست)
- جراح برشهای کوچکی ایجاد میکند تا بتواند به عدسیهای چشم برسد. سپس عدسیها را برداشته و آنها را با عدسی مصنوعی جایگزین میکند.
- معمولا، نیازی به زدن بخیه نیست. زیرا زخمها به خودی خود بهبود پیدا میکنند.
- سپس جراح یک محافظ را روی چشم یا چشمها قرار میدهد و بیمار را به اتاق ریکاوری میفرستد.
کل فرایند عمل، معمولاً حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد.
ریکاوری
معمولاً فرد یک ساعت پس از عمل جراحی در اتاق ریکاوری منتظر میماند. ممکن است جراح، چشم بیمار را باند پیچی کند تا به فرآیند بهبودی آن کمک کند.
هنگامی که بیمار به خانه باز میگردد، باید تمرکز خود را بر پیشگیری از عفونت چشم بگذارد. بیمار باید مانع ورود آب به چشم شده و هرگونه قطره چشمی را تنها با تجویز پزشک یا جراح خود استفاده کند.
فرد میتواند بیشتر فعالیتهای روزانه خود، از جمله مطالعه و تماشا کردن تلویزیون را ادامه دهد. با این حال باید از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیتهایی که میتوانند موجب وارد شدن فشار به چشم شوند، مانند دویدن آهسته یا بسکتبال، اجتناب کند.
معمولاً جراح از فرد میخواهد تا پس از عمل جراحی برای معاینه و چکاپ، مجدداً مراجعه کنند. معاینه و چکاپ پس از عمل، پزشک را مطمئن میسازد که بهبودی همانطور که انتظار میرود، صورت میگیرد. معاینات چکاپ معمولاً یک روز پس از جراحی، یک هفته بعد و چند هفته پس از جراحی انجام میشوند.
عوارض
چنانچه پس از جراحی آب مروارید با نشانهها و علائم زیر مواجه شدید، به سرعت با پزشک تماس بگیرید:
- کاهش دید
- تشدید درد
- افزایش قرمزی
- ورم اطراف چشم
- ترشحات چشم
- دید مواج، اخگربینی یا تغییر در میدان دید
برای کسب آگاهی بیشتر درباره بیماری آب مروارید و شیوههای درمان آن و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرسیم یزدی چشم پزشک اصفهان میتوانید با شماره 09022155777 تماس حاصل فرمایید.