بیماری های شایع چشمی و راه های مراقبت و درمان
بیماریهای چشمی
آب مروارید
پزشک در حین انجام معاینات معمول چشم، آب مروارید را نیز تشخیص دهد. درمان آب مروارید شامل استفاده از عینک، لنز های بزرگ کننده و یا عمل جراحی است. با عمل جراحی، عدسی کدر برداشته می شود و یک لنز مصنوعی جایگزین آن می شود. درباره نیاز داشتن به عمل جراحی و خطرات مربوط به آن باید با چشم پزشک خود مشورت کنید.
پارگی شبکیه
پارگی شبکیه هنگامی اتفاق می افتد که شبکیه چشم (بافت پشت چشم) از ساختارهای زیرین خودش جدا می شود. افزایش مایع پشت شبکیه، عامل جدا شدن شبکیه از پشت چشم است. پارگی شبکیه اغلب بدون درد است و علائمی که ممکن است مورد توجه باشند عبارتند از جرقه های نور در میدان بینایی، نقاط شناور در میدان بینایی و یا حالتی مانند کشیده شدن یک پرده بر روی میدان دید.
عوامل خطر پارگی شبکیه عبارتند از نزدیک بینی در سن 25 تا 50 سال و یا پس از جراحی آب مروارید در یک فرد سالخورده. درمان پارگی شبکیه شامل عمل جراحی است که عمدتا جراحی لیزر می باشد زیرا می تواند بینایی ناشی از پارگی شبکیه را اصلاح کند.
آلرژی های چشم
آلرژی های شدید چشمی ممکن است باعث آسیب دیدن چشم ها شده و بینایی را تهدید کنند. آلرژی باعث التهاب مزمن می شود و ممکن است به قرنیه، آسیب دائمی برساند. علل آلرژی چشم معمولا به دلیل آلرژی فصلی،حساسیت به مواد و لوازم آرایشی یا داروها و یا گرد و غبار باشد. قطره های چشمی حاوی آنتی هیستامین یا مواد ضد انعقاد، معمولا مفید هستند. اگر این داروها، موثر نبودند یا درد، ترشح یا قرمزی چشم را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید.
انحراف چشم
انحراف چشم یا استرابیسموس در نوزادان و کودکان زمانی به وجود میآید که چشمهای یک فرد در هنگام مشاهده یک نقطه با هم مطابقت نداشته باشند و به جهات مختلفی نگاه کنند. معمولاً انحراف چشم به علت ضعف عضلات در یک یا دو چشم به وجود میآید. ضعیف بودن چشم باعث میشود که چشم به جای آنکه روی یک شیء یا یک نقطه خاص متمرکز شود به سمت داخل بینی بچرخد. چشمی که از هدف دور میشود ممکن است همیشه دچار این اختلال باشد یا آنکه در برخی شرایط خاص دچار انحراف گردد. انحراف چشم در مراحل اولیه میتواند باعث دوبینی یا جهت گیری نامناسب چشم شود زیرا هر دو چشم فاقد مطابقت لازم با هم هستند.
کودکی که دچار انحراف چشم است به صورت ناخودآگاه تصویر چشمی که دارای عدم شمطابقت است را رد میکند و ممکن است اتصالات عصبی بین چشم و مغز نتوانند به خوبی رشد کنند. این اختلال میتواند باعث انحراف دائمی چشم یا تنبلی آن شود. در اکثر مواقع انحراف چشم در کودکان دیده میشود و در همین دوران کودکی درمان و اصلاح آن بسیار ساده است. این اختلال با بزرگ شدن کودک برطرف نمیشود به همین دلیل باید فوراً کودک توسط پزشک ارزیابی گردد و درمان او آغاز شود.
چه عواملی باعث بروز انحراف چشم میشوند؟
عوامل متعددی در به وجود آمدن انحراف چشم نقش دارند و این اختلال معمولاً زمینه خانوادگی ندارد. در برخی موارد انحراف چشم به علت دوربینی شدید که درمان نشده است به وجود میآید. آسیب دیدگی و ضربه شدید به سر میتواند باعث به وجود آمدن انحراف چشم شود زیرا میتواند قسمتی از مغز که وظیفه کنترل عضلات چشم را بر عهده دارد تحت تاثیر قرار دهد.
علائم و نشانههای انحراف چشم چیست؟
مهمترین علامت انحراف چشم زمانی دیده میشود که هر دو چشم یک جهت خاص را نگاه نمیکنند. با این حال انحراف چشم علائم و نشانههای بیشتری دارد که در اکثر مواقع در کودکان دیده میشود. این علائم و نشانهها به شرح زیر میباشند:
- عدم حرکت هر دو چشم با هم
- عدم تقارن نقاط انعکاسی در چشم
- چرخش سر به یک طرف
- لوچی یک چشم
انحراف چشم چگونه درمان میشود؟
برای آنکه بتوان انحراف چشم را درمان کرد باید عضلات ضعیف چشم به کار وادار شوند. میتوان از روشهای مختلفی به صورت مجزا یا ترکیبی برای درمان انحراف چشم استفاده کرد. انتخاب هر یک از این روشهای درمانی به شدت و علت بروز انحراف چشم ارتباط دارد. برخی از این روشهای درمانی به شرح زیر میباشند:
- استفاده از عینک یا لنز چشمی میتواند به افراد مبتلا به دور بینی درمان نشده که باعث انحراف چشم شده است کمک کند.
- تزریق داروها از قبیل تزریق بوتاکس باعث شل شدن عضلات چشم میشود و به این ترتیب تمرکز کردن را برای چشم در موارد ضروری امکان پذیر میکند.
- انجام عمل جراحی به صاف کردن و بهبود مطابقت عضلات چشم کمک میکند. انجام جراحی به طرز قابل توجهی باعث بهبود سطح انحراف چشم میشود اما در مقایسه با سایر روشهای درمانی یک روش گران قیمت است و با عوارض جانبی بیشتری همراه است.
- چسب زدن یا بستن چشم برای دید بهتر و استفاده از قطره و پماد چشمی به بهبود و تقویت ضعف چشم کمک میکند.